KANLI AY TUTULMASI.

Kanlı ay tutulması

Dünya bugün çok özel bir doğa olayına tanıklık edecek. Son yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması meydana gelecek. Dünya, Ay ile Güneş’in arasına girecek. Atmosferdeki partiküller ise Ay’a en yakın noktaya çıkacak. Bu şekilde ay tutulmada kırmızı görülecek. Ayrıca Mars da Ay ile aynı hizada olacak.

ay-tutulması

21’inci yüzyılın en uzun süreli Ay tutulması, bu gece görsel bir şölene dönüşecek. Türkiye saati ile 20.13’te başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02.30’da sona erecek olan tutulma sırasında Mars’ın yanı sıra Venüs ve Jüpiter gezegenleri Ay’dan daha parlak görünecek. 21’inci Yüzyıl’da 85’i bütün Ay yüzeyini kaplayan tutulmalarla birlikte toplamda 230 Ay tutulması bekleniyor.Yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulmasında kaçırmamanız gerekenler şöyle:Tutulmuş Ay, sıradan Dolunay’a kıyasla çok daha küçük görünecek. Ay, Dünya’nın neredeyse yuvarlak yörüngesinde dönse bile Dünya’ya en en yakın olduğu nokta (yerberi) ile en uzak olduğu nokta (yeröte) arasında oldukça mesafe var. 400 yıldan bu yana biliyoruz ki yörüngesinin en uzak noktasında objeler en yavaş dönüşlerini yapıyor. Bu teori doğruysa yüzyılın en uzun Ay tutulması Ay’ın yer ötesine çok yakın bir noktada gerçekleşmeli, yavaşlayan hızı Dünya’nın göreceli daha küçük gölgesine karşılık gelmeli. Teorinin doğruluğu Ay’ın yer ötesinin, Ay tutulmasıyla aynı güne denk gelmesi nedeniyle kanıtlanıyor. Ay, Dünya’dan 406 bin 223 kilometre uzaklıkta olacak. Bu son 5 bin yılın maksimum yer ötesinden 502 kilometre daha az.

DEPREM RİSKİ

Hollandalı deprem araştırmacısı Frank Hoogerbeets, kişisel sitesinde bu tutulmanın Dünya’daki tektonik plakaları harekete geçireceğini iddia etti. Bu hareketlenmenin 6 ilâ 8 büyüklüğünde depremlere neden olacağı öngörülüyor. Hristiyanların kutsal kitabı İncil’de ise “Ay kan rengine bürününce felaket alametleri başlayacak” deniyor.Kanlı Ay Tutulması en iyi Ortadoğu, Afrika’nın doğusu, ve Asya’nın batısından izlenebilecek. Bu doğa olayı Türkiye’de en iyi Doğu ve İç Anadolu’da gözlemlenecek. İstanbullu ve İzmirliler de tam tutulmaya tanıklık edebilecek. 22.30’da başlayacak tutulma 00.13’te sona erecek. Ancak bu doğa olayı, felaket söylentilerini de beraberinde getirdi.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir